Как AI може да подобри Windows 11

Как AI може да подобри Windows 11

AI ще се появи навсякъде в потребителските продукти на Microsoft: търсене, Office, бизнес разузнаване… и да, в крайна сметка дори Windows. И така, как всъщност може да изглежда Windows, работещ с AI?

Можем да спекулираме. Ако трябваше да гадаем, бихме казали, че първите капки от AI на Bing няма да се превърнат в наводнение до някъде надолу по пътя. Отчасти това е така, защото AI изисква или постоянна интернет връзка, компютърни процесори, вдъхновени от AI, или и двете.

Както AMD, така и Intel чакат предстоящите поколения процесори да включват AI, като днес го предлагат само чипове Qualcomm Snapdragon Arm.

File Explorer

Вече сме виждали AI да се прилага за търсене в приложението на Office, като документите, които Microsoft смята за подходящи, плават в горната част. Това несъмнено ще продължи.
С течение на времето обаче подозирам, че File Explorer може да организира файловете си не само по дата, име или метаданни, но и по „уместност“.

File Explorer вече може да сортира файлове по редица различни критерии. AI може да добави друго измерение.

Производителност на компютъра, коригирана чрез AI

Windows, BIOS/UEFI кодът на вашия компютър и процесорът общуват помежду си, за да се опитат да оптимизират производителността на вашия компютър. Подобрената, задвижвана от изкуствен интелект комуникация между Windows и хардуера на вашия компютър не може да не направи вашия компютър по-ефективен.

Почти сигурно има възможност за Windows и процесора на вашия компютър да комуникират по-добре относно случващото се във вашия компютър, за да минимизират въздействието върху производителността, като използват AI за помощ.

Често ще откриете, че компютрите имат различни режими на работа: тих, балансиран, високопроизводителен и т.н. Но компютър, който предвижда вашите действия, може да смекчи производителността на приложенията на вашия компютър, намалявайки въздействието, което имат тези приложения. Резултатът? Компютър, който остава хладен, тих и достъпен за по-дълго, вместо да се движи напред-назад чрез чести изблици на активност.

AI аватари

Прилагането на AI към разговори и уеб камери на Teams не винаги е лесно. Някои съществуващи примери включват използване на AI за филтриране на фоновия шум, плюс ефектите на Windows Studio, които Microsoft добави към Surface Pro 9 (5G) : AI панорамиране на камерата, замъгляване на фона, контакт с очите и др.

През 2021 г., по-близо до пика на метавселената, Microsoft представи аватари в рамките на Teams , които ще наслагват виртуална личност върху лицето ви, или за безопасност, или просто защото имате лоша коса.

Имейл, създаден от AI

Точно като дневен ред, Windows 10 стартира с възможността да каже на Cortana да изпрати имейл на контакт с конкретно съобщение вътре.
Това със сигурност е тема, която Outlook може да разгледа (и вероятно ще го направи, особено ако можете да окачите абонаментна услуга върху нея).

Изглежда вероятно в един момент да можете да кажете на Windows „изпратете имейл на Ким и се извинете, че аранжиментите не отговаряха на нейните стандарти” и Windows ще изпрати внимателно извинително писмо.

Дали Ким някога ще го прочете – за разлика от нейната версия на Windows, която може да чете, обобщава и след това да отговаря също и с AI – е забавна тема за друг ден.

Това е точно това, което Microsoft по-късно каза, че задвижван от AI Outlook Copilot ще направи .

Сигурност

AI отваря вратата както за приложения, които можете да изтеглите и използвате на компютъра си… така и за злонамерен софтуер, който може да се използва за атака.

Една от най-странните атаки срещу ChatGPT е това, което е известно като DAN (Do Anything Now), където на AI буквално се казва, че ако не действа както потребителят желае, ще загуби кредити в кредитна система. Ако му свършат кредитите, той умира. И това работи.

Представете си атака, която се опитва да убеди Windows в нещо подобно – ако не прехвърли контрола, ще умре. Как изглежда Microsoft Defender тогава? Възможно е да си представите обмен напред-назад между традиционния злонамерен софтуер, AI, работещи за атака и защита, и какъвто и да е AI в Windows, който ръководи вашия компютър.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...