Новият квантов компютър на Google

Новият квантов компютър на Google

Новият квантов компютър на Google може да изпълни задача, която би отнела на обикновен компютър 47 години.

Съобщава се, че Google е конструирал квантов компютър, който може да извършва изчисления за секунди, които биха отнели половин век на най-модерните суперкомпютри в света.

Последната итерация на квантовия компютър на Google, Sycamore, в момента съдържа 70 кубита. Това е голяма стъпка напред спрямо 53-те кубита на предишната версия.

Това прави новия процесор приблизително 241 милиона пъти по-стабилен от предишния модел. Тъй като всеки кубит може да съществува в състояние нула, един или и двата едновременно, способността да се съхранява и обработва това ниво на квантова информация е постижение, което дори най-бързият класически компютър, колкото и бърз или бавен да е, не може да се сравнява, земя .com пише .

Според Google ще са необходими само 6,18 секунди на Frontier , суперкомпютър, за да изпълни изчисление от 53-кубитовия компютър на Google. Въпреки това ще отнеме цели 47,2 години, за да може същата машина да съответства на изчисление, извършено от най-новия 70-кубитов компютър на Google.

Традиционните компютри работят на базата на битове, които могат да бъдат в състояние 0 или 1. Квантовите компютри, от друга страна, работят с квантови битове, наречени кубити. За разлика от традиционните битове, кубитът може да съществува в двете състояния едновременно, благодарение на квантовия принцип, наречен суперпозиция.

Суперпозицията увеличава експоненциално изчислителната мощност на квантовия компютър. Например два кубита могат да съществуват в четири състояния едновременно (00, 01, 10, 11), три кубита в осем състояния и т.н. Това позволява на квантовите компютри да обработват огромен брой възможности едновременно.

Друг важен квантов принцип, който квантовите компютри използват, е “заплитането”. Заплетените кубити са дълбоко свързани помежду си. Променете състоянието на един кубит и състоянието на неговия партньор ще се промени незабавно, независимо от разстоянието. Тази функция позволява на квантовите компютри да обработват сложни изчисления по-ефективно.

Необичайните свойства на квантовите изчисления го правят идеален за решаване на сложни проблеми.

Тази статия беше преведена от шведски на български – pcforalla.se.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...