Разбиране на Linux и неговите ключови компоненти

Разбиране на Linux

Въведение

Linux е операционна система, която се използва от милиони хора по целия свят. Създадена през 1991 г. от Линус Торвалдс, тя представлява отворен код и дава възможност на потребителите да променят и подобряват софтуера. Linux се използва в ралични области, включително настолни компютри, сървъри, мобилни устройства и вградени системи.

Всъщност една от най-популярните платформи на планетата, Android, се захранва от операционната система Linux.

В тази статия ще разгледаме какво представлява и от какво се състои операционната система Linux.

Операционната система Linux се състои от няколко различни части

Linux се състои от различни компоненти, които работят заедно, за да осигурят функционалност и стабилност.

Ето основните компоненти, които влизат в състава на Linux

Ядро (Kernel)

Ядрото на Linux е сърцето на операционната система. То осигурява комуникацията между хардуера на компютъра и софтуера, като по този начин контролира ресурсите на системата. Ядрото предоставя възможности за управление на паметта, обработката на задачи, входно-изходните устройства и мрежовата комуникация.

Bootloader

Софтуерът, който управлява процеса на зареждане на вашия компютър. За повечето потребители това ще бъде просто начален екран, който изскача и в крайна сметка изчезва, за да стартира операционната система.

Init система

Това е подсистема, която зарежда потребителското пространство и е натоварена с контролиране на демони. Една от най-широко използваните системи за стартиране е systemd, която се оказва и една от най-противоречивите. Това е системата за стартиране, която управлява процеса на зареждане, след като първоначалното зареждане бъде предадено от зареждащия механизъм (т.е. GRUB или GRand Unified Bootloader).

Файлова система (File System)

Файловата система на Linux е начинът, по който данните се организират и съхраняват на диска. Тя разпознава и управлява файловете и директориите и осигурява достъп до тях. Във Linux често се използват файлови системи като ext4, XFS и Btrfs.

Обвивка (Shell)

Обвивката в Linux е интерфейс, който предоставя потребителска комуникация с операционната система. Тя позволява на потребителите да изпълняват команди и да управляват системата. В Linux има множество обвивки, като например Bash, Zsh и Fish, всяка от които предлага разнообразни функции и възможности.

Утилити и програми

Linux предлага множество вградени утилити и програми, които подпомагат работата с операционната система. Тези инструменти осигуряват възможности като управление на мрежата, компресия на файловете, обработка на текст, редактиране на изображения и много други.

Драйвери

Драйверите са софтуерни компоненти, които позволяват взаимодействието между операционната система и хардуера. В Linux се поддържат драйвери за широка гама от устройства, включително графични карти, звукови карти, мрежови адаптери и периферни устройства.

Приложения

Linux има голям брой приложения, които могат да бъдат инсталирани и използвани. Това включва офисни пакети, медийни плеъри, уеб браузъри, електронна поща и много други. За Linux са налични както безплатни, така и платени приложения, които допълват функционалността на операционната система.

Защо да използвам Linux?

Това е въпрос, който повечето хора задават. Защо да си правите труда да изучавате напълно различна компютърна среда, когато операционната система, която се доставя с повечето настолни компютри, лаптопи и сървъри, работи добре?

За да отговоря на този въпрос, бих задал друг въпрос. Тази операционна система, която използвате в момента, наистина ли работи „съвсем добре“? Или установявате, че се борите с препятствия като вируси, злонамерен софтуер, забавяния, сривове, скъпи ремонти и лицензионни такси?

Ако се борите с горното, Linux може да е идеалната платформа за вас. Linux се превърна в една от най-надеждните компютърни екосистеми на планетата. Комбинирайте тази надеждност с нулеви входни разходи и имате идеалното решение за десктоп платформа.

Можете да инсталирате Linux на колкото желаете компютри, без да плащате нито стотинка за лицензиране на софтуер или сървър.

Ако нулевата цена не е достатъчна, за да ви спечели – какво ще кажете за операционна система, която ще работи безпроблемно, докато я използвате?

Linux е много малко уязвим на зловредни атаки.

Не е необичайно Linux сървър да работи години без дори да бъде рестартиран. Ако следвате редовно препоръчваните актуализации, стабилността и надеждността са практически осигурени.

Отворен код

Linux също се разпространява под лиценз с отворен код. Отвореният код следва следните основни принципи:

Свободата да изпълнявате програмата за всякакви цели.

Свободата да изучавате как работи програмата и да я променяте, за да прави това, което желаете.

Свободата да разпространявате копия, за да можете да помогнете на ближния си.

Свободата да разпространявате копия на вашите модифицирани версии на други.

Тези точки са от решаващо значение за разбирането на общността, която работи заедно, за да създаде платформата Linux. Без съмнение Linux е операционна система, която е „от хората, за хората“.

Тези принципи също са основен фактор, защо много хора избират Linux.

Популярни Linux дистрибуции

Популярните Linux дистрибуции включват:

UBUNTU
LINUX MINT
DEBIAN
OPENSUSE
FEDORA
ZORIN
MANJARO
Elementary OS

Всяка дистрибуция има различен поглед върху работния плот. Някои избират много модерни потребителски интерфейси (като GNOME и Pantheon на Elementary OS), докато други се придържат към по-традиционна работна среда (openSUSE използва KDE).

Инсталиране на Linux

За много хора идеята за инсталиране на операционна система може да изглежда като много трудна задача.
Вярвате или не, Linux предлага една от най-лесните инсталации от всички операционни системи.

Всъщност повечето версии на Linux предлагат това, което се нарича дистрибуция на живо, което означава, че стартирате операционната система от CD/DVD или USB флаш устройство, без да правите никакви промени на вашия твърд диск.

Получавате пълната функционалност, без да се налага да се ангажирате с инсталацията. След като го изпробвате и решите, че искате да го използвате, просто щракнете двукратно върху иконата „Инсталиране“ и преминете през лесния съветник за инсталиране.

Заключение

Linux е мощна операционна система, която предлага свобода и гъвкавост на потребителите. С разнообразието от компоненти, които я съставят, Linux осигурява стабилност, сигурност и възможност за персонализация. Това прави Linux популярен избор за потребителите, които търсят операционна система, съобразена с техните специфични нужди и предпочитания.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...