Защита на съдържанието с JavaScript

Защита на Съдържанието с JavaScript

Защита на съдържанието с JavaScript: Пример за ограничаване на копирането в WordPress

В днешната дигитална ера защитата на съдържанието на вашия уебсайт е от съществено значение. Копирането на текст без разрешение може да доведе до загуба на авторски права и намаляване на уникалността на вашето съдържание в търсачките. В този контекст, ще разгледаме как да създадете JavaScript скрипт, който ограничава копирането на текст от вашия уебсайт, освен ако потребителят не е администратор. Ще разгледаме също така как да интегрираме този скрипт в WordPress.

Преди време, написах този скрипт, къде за шега къде за защита на съдържанието и днес реших да го споделя с вас.

Какво прави скриптът?

Скриптът предотвратява стандартното поведение на копиране на текст на вашия уебсайт, като заменя копирания текст с персонализирано съобщение, освен ако:

  1. Потребителят е администратор.
  2. Дължината на копирания текст е 250 символа или по-малко.

Стъпка по стъпка – ръководство

Стъпка 1: Добавяне на JavaScript в WordPress

За да добавите JavaScript в WordPress, ще използваме файла functions.php на вашата активна тема. Това ще ни позволи да инжектираме глобална JavaScript променлива, която указва дали потребителят е администратор.

Код за добавяне в functions.php
function add_admin_check_script() {
    // Проверка дали потребителят е вписан и дали е администратор
    $is_admin = current_user_can('administrator') ? 'true' : 'false';
    ?>
    <script type="text/javascript">
        // Дефиниране на глобалната променлива isUserAdmin
        window.isUserAdmin = <?php echo $is_admin; ?>;
    </script>
    <?php
}
add_action('wp_head', 'add_admin_check_script');

Този код използва функцията current_user_can('administrator'), за да провери дали текущият потребител е администратор и вгражда резултата в JavaScript променлива isUserAdmin.

На практика, добавянето на кода в functions.php, не е задължително. Просто всички , дори администраторите ще могат да копират текст, не по голям от 250 символа в случая.

Стъпка 2: Добавяне на JavaScript за ограничаване на копирането

Сега, когато сме дефинирали глобалната променлива isUserAdmin, можем да добавим JavaScript код, който ограничава копирането на съдържание.

<script type="text/javascript">
    // Проверка дали потребителят е администратор
    function isAdmin() {
        return window.isUserAdmin === true;
    }

    document.addEventListener('copy', function(e) {
        if (isAdmin() || window.getSelection().toString().length <= 250) {
            return; // Ако потребителят е администратор или дължината на текста е до 250 символа, не изпълняваме скрипта
        }
        
        e.preventDefault(); // Предотвратява се стандартното копиране на поведение
        var yourText = '🤡 Имало едно време, един дядо на име Бай Хуй. Той все обичал да повтаря "Не-пип, че пляс".👋'; // Вмъкнете вашият заместващ текст тук
        e.clipboardData.setData('text/plain', yourText);
    });
</script>

Този скрипт използва събитие copy, за да предотврати стандартното поведение на копиране, ако потребителят не е администратор и текстът е по-дълъг от 250 символа. Вместо оригиналния текст, се копира персонализирано съобщение.

Как работи скриптът?

  1. Проверка на потребителска роля: Скриптът използва глобалната променлива isUserAdmin, за да провери дали потребителят е администратор.
  2. Ограничаване на копирането: Ако потребителят не е администратор и копираният текст е по-дълъг от 250 символа, скриптът предотвратява стандартното поведение на копиране и вместо това поставя персонализираното съобщение в клипборда.

Заключение

С този прост, но ефективен JavaScript скрипт можете да защитите съдържанието на вашия WordPress сайт от нежелано копиране. Важно е да отбележим, че това не е пълно решение за защита на съдържанието, но може да послужи като допълнителен слой на защита. За пълна защита на вашето съдържание, разгледайте използването на правни инструменти и услуги за защита на авторските права.

Често Задавани Въпроси (FAQ)

1. Може ли този скрипт да бъде заобиколен? Да, технически грамотни потребители могат да намерят начини да заобиколят този скрипт. Това решение е предназначено като първа линия на защита.

2. Защо е избрано ограничение от 250 символа? Ограничението е пример и може да бъде променено според нуждите ви. Идеята е да се позволи копирането на кратки откъси, което може да е полезно за потребителите.

3. Как мога да променя персонализираното съобщение? Можете да промените стойността на променливата yourText в JavaScript кода с вашето персонализирано съобщение.

4. Ще работи ли този скрипт на всички браузъри? Скриптът е съвместим с повечето съвременни браузъри. Въпреки това, винаги е добра практика да тествате на различни браузъри и устройства.

Надявам се тази статия да ви е била полезна и да ви помогне да защитите съдържанието на вашия WordPress сайт.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу: