Как да инсталираме Pi-hole на Ubuntu сървър

Как да инсталираме Pi-hole на Ubuntu сървър

Pi-hole е безплатно и отворено изходно приложение за блокиране на реклама на мрежово ниво. То действа като DNS sinkhole, като пренасочва DNS заявките за рекламни домейни към празна страница. Това предотвратява зареждането на рекламите в браузъра ви, което може да подобри производителността и сигурността на вашата мрежа.

В тази статия ще разгледаме как да инсталирате Pi-hole на Ubuntu сървър. Ще използваме опцията за инсталация със скрипт, която е най-лесният и надежден начин за инсталиране на Pi-hole.

Предварителни условия

За да инсталирате Pi-hole на Ubuntu сървър, трябва да имате:

  • Компютър с инсталиран Ubuntu Server 22.04 LTS или по-нова версия.
  • Достъп до интернет.
  • Уеб браузър.

Инсталиране на Pi-hole

За да инсталирате Pi-hole на Ubuntu сървър, следвайте тези стъпки:

  1. Отворете терминал на вашия компютър.
  2. Изпълнете следната команда, за да актуализирате пакетния индекс:
sudo apt update

  1. Изпълнете следната команда, за да инсталирате curl:
sudo apt install curl

  1. Изтеглете скрипта за инсталиране на Pi-hole:
curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

  1. Следвайте инструкциите на екрана, за да завършите инсталацията.

Конфигуриране на Pi-hole

След като инсталацията на Pi-hole приключи, трябва да конфигурирате приложението. За да направите това, следвайте тези стъпки:

  1. Отваряне на браузъра си и въвеждане на IP адреса на вашия Pi-hole сървър в адресната лента.
  2. Влесте в уеб интерфейса на Pi-hole с потребителско име “admin” и паролата, която сте задали по време на инсталацията.
  3. На страницата “Settings” (Настройки), конфигурирайте следните параметри:
    • DNS Servers: (Сървъри DNS) – Задайте DNS сървърите, които искате да използвате. По подразбиране Pi-hole използва своите собствени DNS сървъри, но можете да използвате и други DNS сървъри, като тези на Google или Cloudflare.
    • Blocklists: (Списъци за блокиране) – Задайте списъците за блокиране, които искате да използвате. Pi-hole предлага голям набор от предварително конфигурирани списъци за блокиране, но можете да добавите и свои собствени.
    • Conditional Forwarding: (Условно препращане) – Ако използвате DHCP сървър, можете да използвате тази функция, за да пренасочите всички DNS заявки от устройствата във вашата мрежа към Pi-hole.

Използване на Pi-hole

След като конфигурирате Pi-hole, можете да започнете да използвате приложението. За да направите това, просто посетете всеки уебсайт, както бихте направили обикновено. Pi-hole ще блокира всички реклами, които се опитват да се заредят в браузъра ви.

Можете да следите ефективността на Pi-hole, като посетите страницата “Dashboard” (Табло) на уеб интерфейса на приложението. Тази страница показва броя на блокирани реклами, броя на заявките до Pi-hole и други статистически данни.

Допълнителни функции

В допълнение към блокирането на реклама, Pi-hole предлага и други функции, като например:

  • Блокиране на проследяване: Pi-hole може да блокира проследяващите уебсайтове, които се опитват да събират данни за вашата онлайн активност.
  • Блокиране на нежелани съдържание: Pi-hole може да блокира нежеланото съдържание, като например порнография, насилие и други.
  • Блокиране на злонамерено съдържание: Pi-hole може да блокира злонамереното съдържание, като например вируси и троянски коне.

За да активирате тези функции, просто активирайте съответните опции в уеб интерфейса на Pi-hole.

Заключение

Pi-hole е мощно приложение, което може да подобри производителността и сигурността на вашата мрежа. Инсталирането и конфигурирането му е лесно и отнема само няколко минути.

Ето някои допълнителни съвети за използване на Pi-hole:

  • За да получите най-добри резултати, използвайте списъци за блокиране от различни източници.
  • Ако използвате DHCP сървър, уверете се, че сте активирали условно препращане. Това ще гарантира, че всички устройства във вашата мрежа използват Pi-hole като DNS сървър.
  • Можете да използвате уеб интерфейса на Pi-hole, за да персонализирате блокирането на реклама според вашите нужди.

Ако търсите начин да подобрите производителността и сигурността на вашата мрежа, Pi-hole е чудесен вариант.

И не на последно място, тази статия я написах специално за колегата Сашко!

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...