ChatGPT на Open AI срещу Bard на Google

Генеративният изкуствен интелект (AI) промени света и създаде сензация в глобален мащаб. ChatGPT постави световен рекорд за потребителско приложение, достигайки 100 милиона потребители за по-малко от два месеца. TikTok отне девет месеца, а Instagram – години, за да постигнат това.

Ерата на чатботовете започна преди по-малко от десетилетие и много цифрови решения отвориха възможности. Възможността машината да комуникира с потребител с минимално програмиране се смяташе за новаторска. Тази иновация постави началото на верижна реакция на развитието на AI.

Напредваме до 2023 г. и генеративната конкуренция с изкуствен интелект затъмни рекламата на чатботовете. Усилията за развитие на AI достигнаха висока степен в скрит режим, промъкващ се в сенките през последните няколко години, докато OpenAI не пусна ChatGPT.

OpenAI е изследователска фирма, основана от именити личности в технологичната индустрия, включително Илон Мъск и Питър Тийл от PayPal; Сам Алтман, свързан с Y Combinator и Reddit; и Рийд Хофман, основателят на LinkedIn.

С цел създаването на етични и безопасни AI модели, OpenAI, която започна своята работа около 2015 г., представи своята новаторска програма, ChatGPT 3.5, през май 2022 г. Проектът се развива оттогава и има потенциал да подобри ефективността и да промени цялата цифрова верига на стойността чрез нови разработки.

Какво представляват тези генеративни алгоритми? Как се отличават от другите иновации в AI от миналото? Тази статия разглежда тези въпроси.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е една от водещите генеративни AI модели и представлява пример за AI. За да разберете ChatGPT и неговата мощ, е важно първо да разберете генеративния AI и как се различава от другите AI алгоритми. Генеративните AI алгоритми са компютърни програми, които имат способността да мислят автономно, да създават и да отговарят на въпроси въз основа на предоставени данни.

Това е фундаментално различно от традиционните AI алгоритми, които са ограничени до отговаряне само на предоставените им данни. Това означава, че традиционните AI алгоритми могат да отговарят само в рамките на предоставените им данни.

Новите генеративни алгоритми са на по-високо ниво на развитие с изкуствен интелект в тази област.

ChatGPT е в състояние да генерира невероятно човешки отговори на различни типове въпроси. Като се използват различни видове данни, изрази, фрази и езици, този модел за обработка на естествен език (NLP) може да помогне за предоставянето на точни отговори върху широк спектър от въпроси.

Задачите, които ChatGPT може да изпълнява, включват езиков превод, анализ на настроението, генериране на текст и други. Една от най-забележителните характеристики, освен гореспоменатите NLP задачи, е способността му да пише с разнообразен стил и глас, което го прави мощен модел.

Какво е Google Bard?

Google Bard е инструмент за обработка на естествен език, разработен от Google. Той е подобен на ChatGPT и беше разработван преди пускането на ChatGPT. Bard е по-креативен и емоционален от ChatGPT, което го прави по-хуманен в разговора.

Името “Бард” идва от традиционния термин за поет или разказвач в келтските култури. Наборът от данни на Bard и ChatGPT е различен, като и двете модели имат различни способности и цели.

Бард е безплатен, докато за ChatGPT се заплаща месечно. OpenAI сътрудничи с консултантската фирма Bain, за да насочат развитието на ChatGPT и да привлекат водещи клиенти.

Италия забрани ChatGPT поради поверителността на данните, а други регулатори в Европа може да се борят със защитата на данните и потенциални опасности от изкуствен интелект.

Въпреки това, ChatGPT показва отлични резултати в сравнение с човешките колеги в стандартизирани тестове.

Най-голямата разлика между ChatGPT и Bard са съответните набори от данни, върху които моделите са били обучени, и уместността на наборите от данни. ChatGPT като модел беше обучен върху набори от данни до 2021 г., докато Google Bard използва собствените източници на данни на Google.

Освен това ChatGPT има паричен компонент, прикрепен към него. Хората могат да плащат $20 на месец и да се възползват от услугата му при поискване, докато Google Bard е безплатен за използване в страните, в които е бил внедрен.

И накрая, ChatGPT като продукт се счита за много по-умел в писането на дългосрочно съдържание, което е по-аналитично по природа. Докато Bard може да даде подобни резултати, ChatGPT изглежда има носа си напред на този фронт.

Битката Google срещу Microsoft

Какво се случва, когато двама титани се сблъскат един срещу друг на пазара? Едно от най-интригуващите събития на 2022 г. беше стартирането на ChatGPT. Това не само наруши екосистемата, но и предизвика интензивен отговор от Google.

За първи път от години Google усети интензивна конкуренция, до такава степен, че стартира бързо Bard през февруари 2023 г.

С прибързано стартиране, първите взаимодействия на Bard с хора предизвикаха опасения, което доведе до загуба на почти 170 милиарда долара пазарна стойност на компанията майка Alphabet. Това се дължи на опасенията на инвеститорите, че Бард не е достатъчно конкурентен за ChatGPT. Това принуди главния изпълнителен директор на Google – Сундар Пичай да потърси помощта на всички служители в Google, за да обучи Бард чрез разговор.

Освен това, от гледна точка на парите и навлизането на бизнеса, OpenAI привлече една от консултантските фирми на „голямата тройка“, Bain, за да излезе със стратегия за растеж на ChatGPT. С помощта на Bain и собствените си инициативи ChatGPT намери много първокласни клиенти за себе си.

Salesforce, Snapchat, Duolingo, Coca-Cola и Slack са някои от водещите имена, използващи ChatGPT.

За сравнение, Google тепърва ще се впуска в агресивна стратегия за „излизане на пазара“ за Bard. Разбираемо е, тъй като мнозина го рекламират като следващата еволюция на търсачката на Google, трансформираща начина, по който хората навигират в мрежата.

И накрая, Microsoft успя да грабне потребителите и да насочи вниманието им към Bing, неговата собствена търсачка, чрез интегрирането на ChatGPT. След като се бореше в продължение на много години, Microsoft успя да направи малка пробив в пазарния дял на Google чрез увеличаване на потребителската база за Bing, постижение, което е похвално, като се има предвид господството на Google.

Регулирането на ИИ

Регулирането на ИИ е един от най-разгорещените дебати в иновационната икономика. С появата на генеративни AI модели като ChatGPT и Bard, как са готови да реагират правителствата?

Наскоро Италия забрани ChatGPT като знаково законодателство, позовавайки се на опасения за поверителността . Забраната беше отменена малко след като екипът на OpenAI разкри своите практики за обработка на данни и приложи мерки за ограничаване на възрастта .

Въпреки това, ChatGPT и други генеративни AI продукти може да имат повече проблеми с регулаторите, особено в Европа, където поверителността на данните се счита за критична. Това е особено вярно в критични сектори като здравеопазването и финансовите услуги, където се очаква продуктите с изкуствен интелект да се наложат.

Способността на Generative AI да отговаря бързо на въпроси и да генерира отговори с почти човешка точност може да бъде плашеща за властите. Всички данни, които се дават на тези модели, се съхраняват с тях за обучение. Дори ако изтриването на тези данни може да бъде наложено чрез регулиране и потребителско търсене, интелигентността, получена от машината от тези данни, не може да бъде отменена.

В резултат на това предоставянето на чувствителна информация към тези инструменти може да се окаже проблематично в регулираните отрасли. Също така, ChatGPT, когато се прилагат стандартизирани тестове – като GMAT, GRE и изпити по право – ги превъзхожда в сравнение с представянето на човешки колеги.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...