Как да инсталирате KeePassXC 2.7 в Linux Mint или Ubuntu

KeePassXC 2.7

Тази статия показва как да инсталирате най-новата версия на мениджъра на пароли KeePassXC (v2.7 досега) и да я поддържате актуална чрез официалния PPA в Ubuntu 22.04 LTS.

Какво е KeePassXC

KeePassXC е свободно и отворено сорс софтуер приложение за управление на пароли. То е разработено като форк на оригиналния KeePass програмен проект, който е създаден за съхранение и управление на пароли на потребителите. XC в името на KeePassXC означава “Cross-Platform Compatible” (Съвместимо с различни операционни системи) и “Community Edition” (Издание от общността).

Основни характеристики на KeePassXC

Сигурност: KeePassXC предоставя сигурно съхранение на пароли, криптирайки ги с силни алгоритми за шифроване. Потребителите могат да използват мастър парола или ключов файл за достъп до своите пароли.

Управление на пароли: Програмата позволява на потребителите да създават и организират пароли в групи и записи, които могат да бъдат лесно търсени и редактирани.

Автоматично попълване на пароли: KeePassXC може да автоматично попълва потребителски и паролни данни в уеб форми, което е удобно и намалява риска от грешки.

Генератор на пароли: Програмата разполага с генератор на силни пароли, които могат да бъдат генерирани според определени параметри за сложност.

Синхронизация: KeePassXC позволява на потребителите да синхронизират своите пароли между различни устройства, използвайки различни методи като облачни услуги или синхронизация посредством файлове.

Поддръжка на различни платформи: KeePassXC е съвместим с различни операционни системи, включително Windows, macOS и различни дистрибуции на Linux.

Разширения и плъгини: Програмата предоставя възможност за добавяне на разширения и плъгини, които добавят допълнителни функционалности.

Добавян е на PPA

Първо трябва да добавим хранилището . За целта, просто трябва да изпълним следната команда:

sudo add-apt-repository ppa:phoerious/keepassxc

Въведете потребителската си парола и натиснете Enter, за да продължите.

След успешно добавяне на хранилището, трябва да направим актуализация с командата:

sudo apt update

Инсталиране на KeePassXC 2.7

Накрая инсталирайте мениджъра на пароли, като изпълните командата:

sudo apt install keepassxc

Това е всичко.

Деинсталиране на KeePassXC

Ако по някаква причина решите да премахнете мениджъра на пароли (KeePassXC), изпълните следната командата в терминала:

sudo apt remove –autoremove keepassxc

След което премахнете Ubuntu PPA с помощта на командата:

sudo add-apt-repository –remove ppa:phoerious/keepassxc

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...