Как да надстроите Linux Mint 21 и 21.1 до версия 21.2

Ако сте потребител на Linux Mint, може да ви е интересно да знаете, че Linux Mint 21.2 “Victoria” е пуснат, предлагайки нови подобрения и вълнуващи функции.

Тази последна актуализация подчертава постоянното развитие на Linux Mint, постигайки баланс между подобрените потребителски преживявания и безупречната стабилност. Linux Mint 21.2 “Victoria” е готов за стартиране, предлагайки множество подобрения, предназначени да повишат потребителския опит, като същевременно поддържат ангажимента на дистрибуцията към надеждност и производителност.

Издания на Linux Mint 21.2

“Виктория” представя три отделни издания, съобразени с разнообразните нужди на потребителите, всяко от които се отличава с уникална десктоп среда: Cinnamon, MATE и Xfce. Заслужава да се отбележи, че версията Xfce ще интегрира най-новата версия на Xfce 4.18, подчертавайки способността на дистрибуцията да се погрижи за широк спектър от потребителски предпочитания.

Усъвършенстването на използваемостта на “Виктория” е особено очевидно в значителните подобрения на Slick Greeter, екрана за вход. Новите функции включват поддръжка на множество клавиатурни подредби чрез индикатор, автоматично активиране на функцията за докосване до щракване, конфигурируеми подредби в Onboard, екранната клавиатура, подобрена навигация на клавиатурата и опция за превключване на видимостта на паролата.

Напредък на Linux Mint 21.2 “Виктория”

За да разберем напълно напредъка, постигнат във “Виктория”, е поучително да размишляваме върху неговите предшественици, Linux Mint 21.0 и 21.1 “Vera” . “Vera” въведе рационализиран работен плот, живи цветови схеми и подобрени контроли в мениджърите на актуализации, драйвери и софтуер, заедно с нови системни звуци, ISO инструменти и показалци на мишката.

Обратно, “Ванеса” се фокусира върху усъвършенстването на процеса на рендиране на приложенията, въвеждането на подобрени анимации на прозорци и поддръжка на множество селекции в списъка с хранилища на Software Sources, PPA списъка и списъка с ключове. Деинсталирането на приложения от главното меню стана по-предпазлив процес, включващ проверки на зависимостта, за да се осигурят безпроблемни операции.

Victoria” надгражда здравите основи, положени от “Vera” и “Vanessa”, подсилени от основата Ubuntu 22.04 LTS и Linux ядрото 5.15, като по този начин потвърждава ангажимента си към стабилността и производителността.

Следващото ръководство ще илюстрира процеса на надстройване до Linux Mint 21.2 “Victoria” с помощта на CLI команди.

Основи за надграждане

В този раздел ще създадем солидна основа за надграждане до Linux Mint 21.2 “Victoria”. Наложително е да се гарантира, че системата е актуална и новите хранилища са правилно конфигурирани.

Изпълнете следната команда, за да актуализирате списъка с пакети и да надстроите инсталираните пакети:

sudo apt update && sudo apt upgrade

След което изпълнете следната команда:

sudo apt dist-upgrade

Внедряване на хранилища на Linux Mint 21.2 “Victoria”

Тази стъпка е от основно значение, за да се гарантира, че източниците на вашите софтуерни пакети сочат към новите хранилища “Виктория”. Ще заменим предишното кодово име на изданието “Vera” с новото кодово име на изданието “Victoria”.

За да постигнете това, използвайте следната командата:

sudo sed -i ‘s/vera/victoria/g’ /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list

За да потвърдите, че предишната команда ефективно е актуализирала списъка на хранилището, използвайте следната команда:

sudo cat /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list

Linux Mint 21.2 Виктория

Като последна стъпка в този раздел изпълнете следната команда, за да актуализирате списъка с пакети от новоконфигурираните хранилища:

sudo apt update

Това обновява списъка с пакети и прави вашата система наясно с пакетите, налични в хранилищата на Linux Mint 21.2 “Victoria”, като по този начин подготвя сцената за процеса на надграждане.

Надстройване към Linux Mint 21.2 Виктория

След като преди това сте добавили хранилищата на Victoria и сте актуализирали списъците си с пакети, вашата система е подготвена и готова за надстройката.

За да започнете надстройката, изпълнете следната команда във вашия терминал:

sudo apt-get dist-upgrade

Командата ще замени старите пакети с по-новите им версии, ще управлява всички промени в зависимостите на пакетите и ще инсталира или премахва пакети, ако е необходимо, за да осигури успешен преход към Linux Mint 21.2 “Victoria”

След успешното изпълнение на командата за надстройване е важно да рестартирате системата:

sudo reboot

За да потвърдите, че вашата система наистина е преминала към най-новата версия на Linux Mint, можете да изпълните следната команда:

hostnamectl

hostnamectl

Изходът на предоставя изчерпателна информация за вашата система, включително нейното име на хост, ядро и най-важното – операционната система, която сега трябва да се показва като Linux Mint 21.2 Victoria.

Преходът от Linux Mint 21.1 Vera към подобрения Linux Mint 21.2 Victoria е прогресия, която обещава фини, но полезни подобрения. Процесът, както разгледахме, е доста прост и методичен.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...