Неща, които трябва да направите след инсталиране на Linux Mint

Linux Mint

След инсталирането на Linux Mint има няколко важни неща, които може да направите, за да оптимизирате и персонализирате вашия опит с тази операционна система.

В тази статия ще разгледаме следните ключови аспекти:

Актуализиране на системата

След като сте инсталирали Linux Mint, е важно да актуализирате системата до най-новата версия. Можете да използвате инструментите на системата за актуализация или да изпълните командата:

sudo apt update && sudo apt upgrade

Инсталиране на необходимите програми

Проверете кои програми ви трябват за вашите нужди и ги инсталирайте.

Самият Linux Mint идва с редица предварително инсталирани приложения и стотици или може би хиляди приложения са налични в софтуерния мениджър. Linux Mint предлага софтуерен център, който ви позволява лесно да търсите и инсталирате приложения.

Инсталирайте TLP

Има страхотен софтуер, който можете да инсталирате в Linux, за да подобрите живота на батерията на вашия лаптоп. Включвайки различни персонализирани конфигурации, TLP въпреки това се доставя с конфигурационен файл по подразбиране, за да ви помогне да започнете.

Инструкции за инсталиране на TLP за Lenovo ThinkPad

Инсталирайте и стартирайте TLP и проверете състоянието на системата:

sudo apt install tlp tlp-rdw
sudo tlp start
sudo tlp-stat -s

Проверете състоянието на функциите на батерията с:

sudo tlp-stat -b

Инсталирайте функциите на батерията

sudo apt install acpi-call-dkms

Инсталирайте необходимия батериен модул за tpacpi-bat:

sudo apt install acpi-call-dkms

Показване на процента на батерията

Mint не показва процента на батерията по подразбиране. Но можете лесно да промените това поведение.

Кликнете с десния бутон върху иконата на батерията в долния панел и изберете Конфигуриране

Конфигуриране

Тук изберете опцията Показване на процент

Показване на процент

Почистете системата си

Поддържането на вашата система чиста от боклуци е важно. Ако искате бърз начин да почистите системата си, препоръчвам да използвате тази единствена команда от време на време:

sudo apt autoremove

Това ще ви помогне да се отървете от ненужните пакети от вашата система.

Защитете очите си през нощта с Redshift

Night Light се превръща в задължителна функция в операционните системи и смартфоните. Тази функция филтрира синята светлина през нощта и по този начин намалява напрежението върху очите ви.

За съжаление Linux Mint Cinnamon няма вградена функция Night Light като GNOME. Следователно Mint предоставя тази функция с помощта на приложението Redshift .

Redshift е инсталиран по подразбиране в Mint, така че всичко, което трябва да направите, е да стартирате това приложение и да го настроите за автоматично стартиране. Сега това приложение автоматично ще превключи на жълта светлина след залез слънце.

Redshift

Настройка на работния плот и темата

Linux Mint предлага различни опции за настройка на работния плот и външния вид. Изпробвайте различни теми и настройки, за да персонализирате изгледа на системата според вашите предпочитания.

Конфигуриране на мрежовите настройки

Уверете се, че сте свързани към интернет и проверете настройките на мрежовата връзка. Може да бъде необходимо да конфигурирате Wi-Fi, Ethernet или други мрежови настройки спрямо вашата инфраструктура.

Инсталиране на мултимедийни кодеци и разширения

За да възпроизвеждате различни формати на аудио и видео файлове, може да се наложи да инсталирате мултимедийни кодеци и разширения. Linux Mint предлага възможности за лесно инсталиране на такива компоненти.

Настройка на системните настройки

Разгледайте настройките на системата и конфигурирайте ги според вашите предпочитания. Това може да включва настройка на енергийните опции, дисплея, звука и други аспекти на операционната система.

Създаване на резервни копия

Разгледайте опциите за създаване на резервни копия на важните ви данни. Можете да използвате вградените инструменти за резервно копиране или да инсталирате допълнителни програми, които да ви помогнат в тази задача.

Това са само някои от нещата, които можете да направите след инсталиране на Linux Mint. Съсредоточете се върху конфигурирането на системата според вашите нужди и изследвайте възможностите, които тази операционна система предлага. Успех!

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...