Задължителни програми след инсталиране на Windows

С инсталирането на операционната система Windows започва новият етап в използването на компютъра. За да се осигури пълноценен и удобен опит, е важно да се добавят задължителни програми след успешната инсталация на Windows. Тези приложения не само подобряват функционалността, но и гарантират по-висока сигурност и ефективност на системата.

Ето списък с някои от най-важните програми, които трябва да инсталирате след инсталиране на Windows:

 • Браузър

Браузърът е програма, която ви позволява да сърфирате в интернет. Най-популярните браузъри са Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox и Microsoft Edge.

 • Архиватор

Архиваторът ви позволява да компресирате файлове и папки, за да спестите място на диска. Някои от най-популярните архиватори са 7-Zip, WinRAR и WinZip.

 • Мултимедиен плейър

Мултимедийният плейър ви позволява да гледате видеоклипове, да слушате музика и да възпроизвеждате други мултимедийни файлове. Някои от най-популярните мултимедийни плейъри са VLC Media Player, KMPlayer и Windows Media Player.

 • Програми за обработка на снимки

Програмите за обработка на снимки ви позволяват да редактирате и подобрявате снимките си. Ето някои от най-популярните програми за обработка на снимки: IrfanView, PhotoScape, Adobe Photoshop и GIMP.

 • Програми за скрийншот

Програмите за скрийншот ви позволяват да правите снимки на екрана на компютъра си. Ето някои от най-популярните програми за скрийншот: LightShot, Greenshot, ShareX и Snipping Tool – тя е вградена в  Windows.

 • Антивирусна програма

Антивирусната програма е от съществено значение за защитата на компютъра ви от вируси и зловреден софтуер. Някои от най-добрите антивирусни програми са: Kaspersky Internet Security , Kaspersky Anti-Virus, Avast Free Antivirus и AVG Free Antivirus.

 • Съхранение в облак

Съхранението в облак ви позволява да съхранявате файловете си онлайн, така че да можете да ги достъпвате от всяко устройство. Някои от най-популярните услуги за съхранение в облак са Google Drive, Microsoft OneDrive и Dropbox.

 • Офис пакет

Офис пакетът е набор от програми, които ви позволяват да създавате и редактирате документи, таблици, презентации и други. Най-популярният офис пакет е Microsoft Office, но има и много безплатни алтернативи, като LibreOffice и OpenOffice.

 • Инструменти за почистване

Инструментите за почистване ви помагат да поддържате компютъра си чист и да подобрите производителността му. Някои от най-популярните инструменти за почистване са CCleaner, Glary Utilities и Ashampoo WinOptimizer.

 • Защита на очите

Защитата на очите ви помага да предпазите очите си от умора, когато работите на компютъра. Някои от най-добрите програми за защита на очите са f.lux, Night Shift и Iris.

В допълнение към тези основни програми, можете да инсталирате и други програми, които отговарят на вашите специфични нужди.

Ето някои допълнителни съвети за инсталиране на програми :

 • Изберете програми от надеждни източници. Избягвайте да инсталирате програми от неизвестни източници, тъй като те могат да съдържат вируси или зловреден софтуер.
 • Практикувайте безопасно инсталиране. Винаги четете условията за използване и лицензионните споразумения, преди да инсталирате програма.
 • Направете архивно копие на системата си. Преди да инсталирате нови програми, винаги правете архивно копие на системата си, за да сте в безопасност, ако нещо се обърка.

С избора и инсталирането на тези задължителни програми, вие гарантирате пълноценен и сигурен старт на вашия Windows компютър. Поддръжката на актуални версии и редовните ъпдейти са ключът към оптимална производителност и сигурност на вашия компютър.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Може да харесате още...